Vrijblijvend bezoek aan huis Klik hier voor een prijsberekeningGraniet

Graniet is een zuur stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit drie mineralen: Veldspaten, mica’s en kwarts.

De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (ongeveer 50%). Het kwarts is meestal (melk-)wit, het veldspaat kan gekleurd zijn (crème, roze) en de glimmers zijn meestal bruin, brons of lichtgrijs van kleur.

Graniet is een stollingsgesteente en dat wil zeggen dat het is gevormd bij het ondergronds stollen van magma. (Dit in tegenstelling tot een uitvloeiïngsgesteente zoals basalt, dat dichtbij of aan het aardoppervlak gestold is.) Doordat graniet vaak op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Een gesteente dat nog langzamer stolt, meestal in de “armen” van een magmakamer, wordt pegmatiet genoemd.

Naamgeving

Het woord komt van het Latijnse woord granus, dat korrel betekent. Het verklaart het vaak korrelige uiterlijk van graniet. Strikt genomen klopt dit niet, omdat een stollingsgesteente niet bestaat uit korrels (wat typisch is voor een sedimentair gesteente). Grofkristallijn zou een betere benaming zijn.

kk_selters

gebrandGebrand graniet, krijgt door het branden een ruw oppervlak

'